Во рамки на програмата по предметот Биологија, учениците од осмо одделение од ОУ „Живко Чинго“- Велгошти, заедно со наставничката, Маја Попоска, денес беа во посета на НУ Музеј „д-р Никола Незлобински“ – Струга.

Осмоодделенците научија дека како институција која е уникатен претставник на природното и културното наследство, музејот поседува огромен потенцијал и може многу да допринесе за општеството.

Тие имаа можност  да видат дека во рамките на музејот делуваат билошко, етнолошко, археолошко, историско и одделение за ликовна уметност (со дела на Вангел Коџоман). Постојаната музејска изложба опфаќа голем број препарирани растителни и животински видови, по потекло од Охридското езеро и од околината на Стуга и Охрид. Посебна атракција на музејот е примерокот на теле со две глави.

Во изложбата се уредени голем број мали и големи диорами (витрини) во кои се прикажани повеќе видови животни со нивните карактеристичи места на живеење.

На крај, учениците се вратија среќни и задоволни што ја имаа оваа посета.

Превземено од : WebOhrid

Линк : http://www.webohrid.com/2017/05/26/osmooddelenci-od-ou-zivko-cingo-vo-poseta-na-nu-muzej-d-r-nikola-nezlobinski-struga/

 • 1-3
 • 18716418_301834173571691_508956750_n
 • 18716525_301834086905033_1091949301_n
 • 18624406_301833686905073_1880227168_n-1
 • 18716582_301833786905063_2113927026_n
 • 18716605_301834150238360_661888302_n
 • 18716664_301833876905054_60247458_n
 • 18716754_301833713571737_757051315_n
 • 18718152_301833753571733_607876459_n
 • 18716869_301833790238396_2001274890_n
 • 18718246_301833976905044_1603620912_n
 • 18718235_301833833571725_1500108152_n
 • 18718249_301833873571721_480180745_n
 • 18718272_301833850238390_802282832_n
 • 18718430_301834236905018_28814235_n
 • 18718343_301833800238395_581950725_n
 • 18718386_301834056905036_1284034119_n
 • 18718408_301833796905062_1823442862_n
 • 18718510_301834130238362_2131415304_n
 • 18718535_301833936905048_1520216131_n
 • 18718554_301834143571694_1559504432_n
 • 18718565_301834043571704_1055173374_n
 • 18718565_301834113571697_646691481_n
 • 18718603_301834136905028_1036170666_n
 • 18741242_301834170238358_1184074182_n
 • 18741332_301833900238385_1669990358_n
 • 18741334_301833840238391_1433041610_n
 • 18741362_301833780238397_572356461_n
 • 18741459_301834020238373_2041424879_n
 • 18741648_301834010238374_900676176_n
 • 18741616_301833676905074_80979677_n
 • 18741611_301834123571696_1285602932_n
 • 18741847_301834023571706_2043590932_n
 • 18741804_301833776905064_1790553006_n
 • 18741885_301833726905069_1445499358_n
 • 18741912_301834196905022_1284441811_n
 • 18742049_301834166905025_801531235_n
 • 18741975_301833693571739_1774233893_n
 • 18762422_301834076905034_758201587_n
 • 18742106_301834103571698_333828902_n
 • 18762399_301833770238398_1090177139_n
 • 18762425_301834060238369_912467857_n
 • 18762485_301833700238405_55793488_n
 • 18762538_301833990238376_313015799_n
 • 18762992_301833793571729_561293053_n
 • 18762596_301834003571708_666592849_n

ouzivkocingo